Ihneď mäkké medovníčky

Pečiete medovníčky na poslednú chvíľu a hnevá Vás, že do Vianoc nie sú mäkké ani za nič?

Dovoľte mi podeliť sa s receptom na ihneď mäkké medovníčky, ktorý používam už niekoľko rokov. Medovníčky sú mäkké ihneď po upečení, takže si pochutíte na mäkkých pampúšikoch, aj keby ste ich napiekli až na Štedrý deň.

 

Prísady:


900g hladkej múky
150g práškového cukru (Na menej sladké cesto, keďže sa počíta s tým, že medovníčky sa budú zdobiť cukrom. Kto má rád sladšie, môže cukor kľudne podľa potreby pridať.)
225g Hery
6 vajec (5 do cesta + 1 na potieranie medovníčkov)
8-9 lyžíc medu
1ČL perníkového korenia
1ČL škorice
1ČL prášku do pečiva
2 PL kakaa

Postup:

Do misy preosejeme najskôr sypké suroviny. K nim pridáme maslo, vajcia aj med a vypracujeme hladké cesto (najlepšie ručným šľahačom). Je dôležité, aby bolo cesto dobre spracované. Cesto je po vypracovaní lepkavé, ak chcete, môžete podľa potreby pridať trošku múky, ale nie veľa, aby nebolo tuhé.

Spracované medovníkové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na pár hodín, najlepšie cez noc, odležať do chladničky. Perníčky sa potom budú lepšie vykrajovať a ich povrch bude pekne hladký.

Po vybratí z chladničky cesto ešte premiesime v rukách a môžeme ho hneď rozvaľkať a vykrajovať medovníky. Keďže je to recept na ihneď mäkké medovníčky, je potrebné dobre si pomúčiť dosku, aby sa cesto neprilepilo, inak sa medovníčky ľahko natiahnu do neželaného tvaru.

Vykrojené medovníky poukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme cca 5 minút pri teplote 190 °C. 

Väčšie tvary môžeme piecť aj pri nižšej teplote o pár minút dlhšie.

Po vybratí ešte teplé medovníky potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme priliali trošku mlieka. Budú sa krásne lesknúť a poleva sa na ne dobre prichytí.

Ak je 900g dávka cesta pre Vás priveľa, podľa počtu vajíčok si viete suroviny upraviť. Ja do medovníčkov pridávam ešte mletý badián, majú potom takú inú vôňu.

Ak Vám k pečeniu chýbajú ešte nejaké vykrajovačky, viac ako 400 tvarov nájdete v mojom obchodíku: https://www.printesa.sk/